De Balie presenteert het volgende event bij het Adyen hoofdkantoor op het Rokin.
Qua thema en ervaring past het precies bij de vragen die we binnen KULA hebben, de dingen die we willen leren. Laten we hier samen heen gaan. Meld je van te voren aan via de app - dan reserveren we een kaartje voor je.
We leven in een tijd waarin AI steeds intelligenter wordt en zichzelf kan verbeteren zonder tussenkomst van de mens. Dit geldt ook voor het genereren van unieke tekst en beelden, zoals te zien is in programma’s als ChatGPT en DALL-E. Hierdoor rijzen interessante vragen over de toekomst van creativiteit. Zullen computers binnenkort de literaire klassiekers van de toekomst schrijven?
In deze aflevering van Techdenkers bespreekt programmamaker Isabel Sheridan met experts de impact van kunstmatige intelligentie op menselijke creativiteit en leervermogen. Wat zijn de gevolgen van kunstmatige intelligentie voor deze aspecten? Wie zal hiervan profiteren? Hoe werkt deze technologie precies en wat is de potentie ervan in de toekomst? Welke negatieve en positieve gevolgen kunnen we verwachten als deze technologie zich doorontwikkelt? Is dit het einde van creativiteit zoals wij die kennen?
Over de sprekers
Martin Rombouts is schrijver, theatermaker, podcastmaker en performer . Hij studeerde af aan de Creative Writing-opleiding ArtEZ, waar hij momenteel lesgeeft in Creative AI Writing. Zijn werk is een speels onderzoek naar het nu, en gaat over economische ongelijkheid, het internet en popmuziek. Begin 2023 won hij de populaire tv-quiz De slimste Mens.
Julia Janssen is kunstenaar en onderzoekt de invloed van digitalisering op onze fysieke wereld. Ze maakt de uitdagingen van data, kunstmatige intelligentie en (surveillance) technologie tastbaar. Middels interactieve- en performatieve installaties wordt het publiek vaak onderdeel van het werk en creëert ze ervaringen die mensen aan het denken zet over de toekomst van het internet.
Hoe gaan we om met vrijheid, autonomie, gelijkheid en democratie in een data-gedreven samenleving? Naast haar praktijk als autonoom kunstenaar is Janssen o.a. actief als publiek spreker, (gast)docent en vertegenwoordigt ze een rechtszaak tegen Twitter als ambassadeur van Stichting Data Bescherming Nederland. Studio Julia Janssen creëert beweging. Niet naar privacy – maar naar een digitale samenleving waarin jij kunt bepalen wie wat over je weet.